Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
12 octobre 2021

Εσπερίδα της Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, με τίτλο «Σεισμοί, περιβάλλον και πολιτισμός, από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Εσπερίδα της Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, με τίτλο «Σεισμοί, περιβάλλον και πολιτισμός,  από την αρχαιότητα έως σήμερα»,  Παρασκευή  22/10/2021, ώρες 17.00-19.00

 

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄, & Β΄ Αθήνας και Κυκλάδων  δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, προτίθεται να διοργανώσει εξ αποστάσεως Εσπερίδα στο πλαίσιο ενημέρωσης σε θέματα αποτελεσμάτων των σεισμών σε περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο από την αρχαιότητα έως σήμερα και παιδαγωγικής αξιοποίησης του θέματος στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων,  με θέμα:

 

«Σεισμοί, περιβάλλον και πολιτισμός,  από την αρχαιότητα έως σήμερα»                                   

σε συνεργασία με τον Δρ Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Η Εσπερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 22 Οκτωβρίου 2021,  ώρες 17.00-19.00.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

Παρασκευή 22/10/2021

 

17.00–17.05:   Χαιρετισμοί

 

17.05–17.30:  Καλλιεργώντας Κλίσεις Και Δεξιότητες Στο Σύγχρονο Σχολείο Με Τη Διαθεματική Μελέτη Του Εγκέλαδου, Δρ Μαρία-Γεωργία Σπαρτινού, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων

 

17.30-18.30:  Σεισμοί, περιβάλλον και πολιτισμός,  από την αρχαιότητα έως σήμερα,  Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος Σεισμολόγος

 

18.30–19.00:  Συζήτηση, επίλυση αποριών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περίληψη ομιλίας Δρος Γεράσιμου Α. Παπαδόπουλου

 

Οι σεισμοί προκαλούν πολυποίκιλες επιπτώσεις. Στο ανθρωπογενές περιβάλλον επιφέρουν απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές κτισμάτων, υποδομών και γραμμών ζωής και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.  Αλλά και στο φυσικό περιβάλλον προκύπτουν αξιοσημείωτες μεταβολές από τους σεισμούς, όπως κατολισθήσεις και διάφορες εδαφικές αστοχίες, αλλά και τσουνάμι στη θάλασσα. Συχνά οι μεταβολές αυτές συμπληρώνουν την καταστροφή, ιδίως τα τσουνάμι τα οποία διαδίδονται σε μεγάλες αποστάσεις από τις εστίες των υποθαλάσσιων σεισμών.

Οι ισχυροί σεισμοί προκαλούν επίσης σημαντικές βλάβες σε πολιτιστικά αγαθά, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, οι εκκλησίες, τα μουσεία και το εκτιθέμενο πολιτιστικό υλικό μέσα σ’ αυτά. Τέτοιες αρνητικές επιδράσεις παρατηρούνται κυρίως στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Μεσογείου, λόγω τόσο της μακραίωνος ιστορίας τους όσο και της υψηλής σεισμικότητάς τους. Ταυτόχρονα, όμως, οι σεισμοί αποτελούν πηγή δημιουργίας πολιτισμού κυρίως με τη μορφή λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, ποιημάτων, θρήνων και εικαστικών απεικονίσεων.

 

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στον σύνδεσμο

 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeunjXj-RsmOF3GLWOfJPCv866geX1E2GUV7YoNugI1LD1UDQ/viewform

μέχρι την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στα προσωπικά τους e-mails για τον τρόπο σύνδεσης στην διαδικτυακή επιμόρφωση. Παρακαλούμε να ελέγχετε και την ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Αφισα Εσπεριδας Σεισμος

 

 

 

Ιωάννης  Ψαχούλας

Συνημμένο Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Δρ Γεράσιμου Παπαδόπουλου

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Δρ Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος

Σεισμολόγος

 

Ο Δρ Γ.Α. Παπαδόπουλος είναι διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του ΕΚΠΑ, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO και Μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ερευνητής στο εργαστήριο σεισμολογίας του ΜΙΤ στη Βοστώνη των ΗΠΑ και στο Εθνικό Κέντρο Γεωεπιστημών και Φυσικών Καταστροφών στην Tsukuba της Ιαπωνίας, και προσκεκλημένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Tohoku στο Sendai της Ιαπωνίας.

Το 2005 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συστήματος της UNESCO για Προειδοποίηση για Τσουνάμι στο ΒΑ Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο και διετέλεσε Πρόεδρος του Συστήματος αυτού στην 3ετία 2017-2020. Έχει διευθύνει πολλά Διεθνή και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα, δημοσίευσε περισσότερες από 160 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και 10 βιβλία. Περισσότεροι από 5000 άλλοι ερευνητές σε όλο τον κόσμο παραπέμπουν στο έργο του.

Έχει τιμηθεί με Διεθνή και Εθνικά βραβεία και έδωσε δεκάδες ομιλιών σε Διεθνή Συνέδρια και Πανεπιστήμια σε όλες τις ηπείρους. Έχει συμμετάσχει ως πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος σε σειρά Διεθνών και Εθνικών επιστημονικών επιτροπών και συμβουλίων και έχει διοργανώσει μεγάλα επιστημονικά Διεθνή Συνέδρια.

 

 

 

 

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 090
Newsletter
Publicité