Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
17 mars 2021

Πανδημία και ρύπανση από μικροσωματίδια

Σύμφωνα με το AFP (Paris), τα τρία τέταρτα των χωρών το 2020 παρουσίασαν υπερβολική ρύπανση  από μικροσωματίδια , υπεύθυνη για πολλούς πρόωρους θανάτους, παρά τη σημαντική μείωση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 17/3/21. 

Συνολικά, το 84% των χωρών παρουσίασε πτώση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης με λεπτά σωματίδια PM 2,5 (λιγότερο από 2,5 μικρόμετρα) σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, που συντάχθηκε από τον ερευνητικό κλάδο της ελβετικής εταιρείας IQAir και την  Greenpeace χρησιμοποιώντας δεδομένα από επίγειους σταθμούς παρακολούθησης, για τα δύο τρίτα που λειτουργούν από δημόσια ιδρύματα.

Αλλά από 106 χώρες με διαθέσιμα δεδομένα, μόνο οι 24 πληρούσαν τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για αυτά τα σωματίδια των οποίων η διάμετρος είναι το ένα τρίτο των ανθρώπινης τρίχας. Αυτό το μικρό μέγεθος  τους επιτρέπει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων, με αποτέλεσματα ασθένειες όπως  άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα ή καρδιακές παθήσεις.

Η πλειονότητα των επτά εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων παγκοσμίως που αποδίδεται από τον  ΠΟΥ στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται από PM 2,5,, από αμμοθύελλες , πυρκαγιές στα δάση, γεωργία, βιομηχανία και καύση ορυκτών καυσίμων.

"Πολλές περιοχές του κόσμου έχουν βιώσει βελτιώσεις  άνευ προηγουμένου αλλά προσωρινές  στην ποιότητα του αέρα τους το 2020,  λόγω των περιορισμών που επέβαλε ο  Covid και οδήγησε σε απότομη πτώση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων", υπογράμμισε ο Lauri Myllyvirta του Κέντρου Ενέργειας και Αεροπορικού Ερευνητικού Ινστιτούτου (CREA) ), η οποία συνεργάστηκε επίσης στη μελέτη.

Για αυτόν τον αναλυτή, που αναφέρεται σε δελτίο τύπου, αυτή η πτώση επέτρεψε "να αποφευχθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι" στον κόσμο.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την ευπάθεια στον Covid-19 και πιθανώς προάγει την κυκλοφορία του ιού.

Αυτή η βελτίωση της ποιότητας του αέρα το 2020 έχει ήδη παρατηρηθεί σε πολλές περιφερειακές μελέτες, καθώς και η αύξηση της ρύπανσης με την άρση ή τη χαλάρωση των περιορισμών.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Νότια και η Ανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το PM2.5 το 2020: Το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Πακιστάν συγκεντρώνουν 42 από τις 50 πόλεις με την μεγαλύτερη ρύπανση  στον κόσμο, 49 από τις 50 αν προσθέσουμε την Κίνα. Ωστόσο   το 86%  των πόλεων όπου έγιναν μετρήσεις  σημείωσαν συνολική βελτίωση.

Μεταξύ των πρωτευουσών, το Νέο Δελχί είχε την πιο μεγάλη ρύπανση  (όπως το 2019), με περισσότερο από οκτώ φορές τη μέγιστη δόση που συνιστά ο ΠΟΥ. Ακολουθούν οι:  Ντάκα, Ουλάν Μπατόρ, Καμπούλ και Ντόχα. Το Ισλαμαμπάντ είναι 11ο, 15ο το  Πεκίνο.

Στο άλλο άκρο της εικόνας, η Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και το Ουέλλινγκτον είναι οι πρωτεύουσες που πλήττονται λιγότερο.

Σπάνια εξαίρεση από την παγκόσμια  πτώση , οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν μέση αύξηση 6,7% στη ρύπανση των PM 2,5   που οφείλεται σε μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τα βορειοδυτικά της χώρας. Τόσο το 38% των αμερικανικών πόλεων που μελετήθηκαν δεν πληρούσαν τα πρότυπα του ΠΟΥ το 2020, από 21% το 2019.

Πηγή : https://www.goodplanet.info/

Μετάφραση- Προσαρμογή 

Ιωάννα Ντίνου 

Pollution de l'air au-dessus de Katmandou (Népal) le 5 janvier 2021. © AFP PRAKASH MATHEMAΤα τρία τέταρτα των χωρών του κόσμου το 2020 παρουσίασαν υπερβολική ρύπανση μικροσωματιδίων, υπεύθυνη για πολλούς πρόωρους θανάτους, παρά τη σημαντική μείωση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 167
Newsletter
Publicité