Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
14 janvier 2021

Μικροπλαστικά, από τα ρούχα μας στον Αρκτικό Ωκεανό

Παρίσι (AFP) - Η μεγάλη πλειοψηφία των μικροπλαστικών που βρέθηκαν στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχονται από συνθετικές ίνες που χρησιμοποιούνται στα ρούχα και κατά συνέπεια πιθανώς από το απλό πλύσιμο των ρούχων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η παρουσία αυτών των μικροσωματιδίων έχει καταγραφεί σε ζωντανούς οργανισμούς σε όλους τους ωκεανούς, μέχρι το βυθό της τάφρου των νήσων  Mariannes τον βαθύτερα γνωστό.στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Προέρχονται από την διάσπαση περίπου 8 εκατομμυρίων τόνων πλαστικών που καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, και τα συνθετικά υφάσματα, πολυεστέρας, νάιλον και ακόμη και ακρυλικά, αποτελούν σημαντική πηγή αυτής της ρύπανσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με κάθε πλυντήριο ρούχων, εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια μικροΐνες περνούν από το σύστημα απόρριψης, μερικά από τα οποία, πολύ μικρά για να φιλτραριστούν σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, φτάνουν στη θάλασσα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Nature Communication, ο οργανισμός Ocean Wise και το Υπουργείο Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά μελέτησαν δείγματα θαλασσινού νερού που συλλέχθηκαν το 2016 από 71 σταθμούς στις περιοχές της Αρκτικής, από τη Νορβηγία στα βόρεια του Αλάσκα μέσω Καναδά στον Βόρειο Πόλο.

"Βρήκαμε μικροπλαστικό σε όλα εκτός από ένα δείγμα, δείχνοντας τη μαζική παρουσία αυτού του ρύπου σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Peter Ross, του Ocean Wise και του Καναδικού Πανεπιστημίου Βρετανική Κολούμπια.

Τα παρόντα μικροπλαστικά (η μελέτη υπολόγισε απόβλητα μικρότερα από 5 mm) ήταν 92% συνθετικές ίνες, εκ των οποίων 73% πολυεστέρας, παρόμοια με συνθετικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται για ρούχα.

Πλύσιμο / ρύπανση

«Η ουσία είναι ότι έχουμε πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι τα σπίτια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής μολύνουν άμεσα την Αρκτική με αυτές τις ίνες από τα λύματα των πλυντηρίων τους», δήλωσε ο Ross.
Οι ακριβείς μηχανισμοί της συγκέντρωσής τους στις περιοχές της Αρκτικής είναι ασαφείς, αλλά τα ωκεάνια ρεύματα φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην βόρεια μετατόπισή τους, είπε. Τα απορρίμματα ήταν τρεις φορές πιο παρόντα στα ανατολικά μέρη του Αρκτικού Ωκεανού, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη προέλευση από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
"Θα ήταν πολύ άδικο να επισημαίνουμε τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ως τη μόνη πηγή μικροπλαστικών στον ωκεανό, αλλά βλέπουμε μια ισχυρή αποτύπωση από πολυεστερικές ίνες πιθανότατα να προέρχονται από ρούχα", δήλωσε ο Peter Ross.
Σε προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019, η Ocean Wise εκτιμά ότι το μέσο νοικοκυριό στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά εκπέμπει 533 εκατομμύρια μικροΐνες ετησίως. Και εάν, σε αυτές τις χώρες, το 95% αυτών διαφύγουν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας λυμάτων, 878 τόνοι θα καταλήξουν στη θάλασσα.

unnamed



Ο Edgar Dusacre, συνιδρυτής του συλλόγου "4P Shore & Seas", ταξιδεύει με τον πλευρό του Aurélien Strmsek τις παραλίες Aquitaine για να προειδοποιήσει το κοινό για πλαστική ρύπανση, κοντά στο Contis (Landes), 17 Αυγούστου 2020. © AFP / Αρχεία MEHDI FEDOUACH

"Ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας μπορεί να κάνει περισσότερα για να κάνει τα ρούχα πιο βιώσιμα", καταλήγει ο κ. Ross, ο οποίος καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη νομοθεσία για την επεξεργασία του νερού και τα άτομα να υιοθετήσουν τις σωστές ενέργειες (φίλτρα για πλυντήρια , οικονομικοί κύκλοι, κ.λπ.).
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομοθετεί για αυτήν την πηγή πλαστικής ρύπανσης, απαιτώντας τα πλυντήρια να διαθέτουν φίλτρα για μικροπλαστικά έως το 2025.

Πηγή : © AFP
https://www.goodplanet.info/
13/01/2021
Μετάφραση – επιμέλεια- προσαρμογή
Ιωάννα Ντίνου
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Γ’ Αθήνας

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 152
Newsletter
Publicité