Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
5 février 2020

«Ντοκιμαντέρ και περιβαλλοντική εκπαίδευση».

 


: Επιμορφωτική Ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

 

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με το Νεανικό Πλάνο και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Α΄/θμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας & Δυτικής Αττικής και Β΄/.θμιας Εκπ/σης Α΄ & Β΄Αθήνας & Δυτικής Αττικής, για την διοργάνωση επιμορφωτικής Ημερίδας με θέμα

«Ντοκιμαντέρ και περιβαλλοντική εκπαίδευση».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Κινηματογράφο Γαλαξία στους Αμπελοκήπους, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020. Σκοπός της Ημερίδας είναι να παρουσιασθεί στους/στις εκπαιδευτικούς μια άλλη διάσταση στον τομέα της γνωστοποίησης και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Βασική επιδίωξη αποτελεί η αξιοποίηση του ντοκιμαντέρ για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, αλλά και ως ένα νέο μέσο για την παρουσίαση των εργασιών τους.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 14.00 στην ηλεκτρονική φόρμα υποβολής αιτήσεων : https://forms.gle/JNmSZvzxcBQRDgiW7

 

Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ιωάννα Ντίνου

 

 

 

 

                                                                                                      Ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Γ’ΑΘΗΝΑΣ

 

 

Αθανάσιος Αλεξόπουλος

 

                                                            ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επιμορφωτική ημερίδα

Κινηματογράφος Γαλαξίας, 15/2/2019

 

11:30-11:45 Εγγραφές

11:45 -13:15  Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης»

13:15-13:30 Διάλειμμα

13:30-14:15 «Το ντοκιμαντέρ στην υπηρεσία της εκπαίδευσης», Διονυσία Κοπανά, σκηνοθέτρια

14:15-14:30  «Ντοκιμαντέρ και οικολογική συνείδηση», Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτρια

14:30-14:15 «Εκπαιδευτικό υλικό Νεανικού Πλάνου: Παρουσίαση του Διαδικτυακού Οδηγού Μελέτης της ταινίας» Γιώργος Σπύρου, εκπαιδευτικός – υπεύθυνος εκπαιδευτικού υλικού Νεανικού Πλάνου

14:15-15:00 Συζήτηση

 

Συνημμένο: Πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές της

                       Βιογραφικά σημειώματα εισηγητών

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

 

Η ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος

ΗΠΑ - Παραγουάη, 2015, 84΄

μια ταινία τωνBradAllgood και GrahamTownsley

(διανομή για την Ελλάδα και την Κύπρο: Νεανικό Πλάνο)

 

Ο κόσμος μας στέλνει τα σκουπίδια του. Εμείς του επιστρέφουμε μουσική.

 

Σύνοψη

Η ταινία παρακολουθεί την «Ορχήστρα ανακύκλωσης της Κατέουρα». Πρόκειται για μια ομάδα μουσικών που παίζουν όργανα κατασκευασμένα αποκλειστικά από σκουπίδια. Όταν η ιστορία αρχίζει να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ορχήστρα εκτοξεύεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Με την καθοδήγηση του ιδεαλιστή διευθυντή της, Φάβιο Τσάβεζ, η ορχήστρα πρέπει να βρει τον δρόμο της σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο δύσκολος αυτός δρόμος καταλήγει σε εμφανίσεις σε μεγάλα γήπεδα και soldout παραστάσεις. Όμως, η κοινότητα της Κατέουρα πλήττεται από φυσική καταστροφή και ο Φάβιο πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να προστατέψει την μπάντα και να προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας στην πόλη. Το φιλμ αποτελεί μια μαρτυρία για τη δύναμη της μουσικής να μεταμορφώνει και την ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: BradAllgood, GrahamTownsley     

Σενάριο: AlejandraAmarilla

Φωτογραφία: Brad Allgood, Neil Barrett, Timothy Fabrizio

Μοντάζ: Brad Allgood

Μουσική: Michael A.Levine

Ερμηνείες: Favio Chávez, Nicolás Gómez καιταπαιδιάτηςCateura

 

 

 

Trivia

  • Η ταινία παρακολουθεί τα μέλη της ορχήστρας για μια χρονική περίοδο 5 ετών. Σύμφωνα με τους σκηνοθέτες: «Τον Ιούνιο του 2014, ενώ κλείναμε το μοντάζ, η Παραγουάη επλήγη από τη μεγαλύτερη περίοδο πλημμυρών των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών. Σχεδόν 300.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και πολλά μέλη της ορχήστρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Με τις προθεσμίες παράδοσης  της ταινίας να είναι πλέον πολύ κοντά, πήραμε την πολύ δύσκολη και ριψοκίνδυνη απόφαση να ανοίξουμε και πάλι την παραγωγή και να τραβήξουμε με την κάμερα την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Κατεούρα. Η περιοχή βρισκόταν επί δύο μήνες βυθισμένη στο νερό, που έφτανε σε ύψος περίπου τα 2,5 μέτρα. Οι 15.000 οικογένειες των γύρω κοινοτήτων μετακινήθηκαν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, μένοντας σε παράγκες από κόντρα πλακέ εκείνη την περίοδο.»
  • Ο, εκ των σκηνοθετών, Graham Townsley υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Emmy και έχει στο ενεργητικό του την παραγωγή πολλών απαιτητικών ντοκιμαντέρ για το τηλεοπτικό δίκτυο PBS, το National Geographic και τοDiscovery.

 

Βραβεία-Διακρίσεις

  • ΒραβείοΚαλύτερουΝτοκιμαντέρ, Long Beach International Film Festival 2015
  • ΒραβείοΚαλύτερουΝτοκιμαντέρ, Portland International Festival 2016
  • ΒραβείοΚαλύτερουΝτοκιμαντέρ, Children’s Film Festival Seattle 2016
  • ΒραβείοΚαλύτερηςΤαινίαςΚοινού, Vancouver International Film Festival 2015
  • Βραβείο ΚαλύτερηςΤαινίαςΚοινού, Thessaloniki Documentary Film Festival 2016

 

και πολλά ακόμη διεθνή βραβεία!

 

 

 

ΤΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

 

Το «ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ - Ομάδα καλλιτεχνών για την οπτικοακουστική δημιουργία και έκφραση των νέων» δημιουργήθηκε το 1992 από καλλιτέχνες και άλλα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.Ο φορέας έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό. Το Νεανικό Πλάνο ίδρυσε και οργανώνει:

o    Το Olympia International FilmFestival for Children and Young People (1997), το πρώτο και μοναδικό φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα,

o    Το European Meeting of Young People’s Audiovisual Creation “Camera Zizanio” (2001)

o    Προγράμματα κινηματογραφικής παιδείας για την εκπαίδευση παιδιών, εφήβων, νέων επαγγελματιών και εκπαιδευτικών πάνω στη δημιουργική χρήση των νέων οπτικοακουστικών τεχνολογιών.

Το Νεανικό Πλάνο συνεργάζεται με πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, πανεπιστημιακά ιδρύματα, σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς καθώς και με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς προκειμένου να προωθήσει τους στόχους του για την προώθηση των ευρωπαϊκών ταινιών, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης και της γεωγραφικής και γλωσσικής πολυμορφίας και την προσέγγιση νέων πληθυσμιακών ομάδων που δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στο πολιτιστικό προϊόν.

 

 

αρχείο λήψης

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

 

Η Διονυσία Κοπανά, είναι σκηνοθέτρια. Σπούδασε ψυχολογία και κινηματογράφο στην Αθήνα, Ιστορία της Τέχνης στην Ιταλία. Εργάστηκε σε παραγωγές στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον Κινηματογράφο και στο Θέατρο. Δούλεψε ως φωτογράφος και αρθρογράφος σε περιοδικά. Από το 2007 διδάσκει  Κινηματογράφο και Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ σε ΙΕΚ, χώρους σεμιναρίων, δημόσια σχολεία καθώς και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Νεανικό Πλάνο έχει υλοποιήσει πολυάριθμα εργαστήρια ντοκιμαντέρ σε δημόσια σχολεία της χώρας.

 

Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε ανθρωπολογία, φωτοδημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο. Εργάστηκε αρχικά ως φωτογράφος και ερευνήτρια σε ελληνικά και ξένα έντυπα, κανάλια και οργανισμούς. Από το 2000 ασχολείται με το ντοκιμαντέρ, εκτελώντας παραγωγές για την ΕΡΤ (Μαθήματα–Παθήματα, Οικολογικά Ημερολόγια) και σκηνοθετώντας σε συμπαραγωγή με ξένα κανάλια ταινίες (BBC, ARTE, YLE) που έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ («Το Σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», «Οδός Σφακτηρίας», «Bells, Threads and Miracles», «Άκουσέ με», «Food for Love»). Η  ταινία της «Ο πιο μακρύς δρόμος» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας και ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η τελευταία της ταινία «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» είχε σημαντική φεστιβαλική πορεία και αποτέλεσε την πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας.

 

 

Ο Γιώργος Σπύρου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί για περισσότερα από δέκα χρόνια ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1997 συμμετέχει στη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας, αναλαμβάνοντας κατά καιρούς διάφορες αρμοδιότητες όπως: εκπαιδευτικά προγράμματα, διεθνείς σχέσεις, προεπιλογή ταινιών, σκηνοθεσίες τελετών έναρξης και λήξης κλπ. Από το 2001 ως το 2004 συμμετείχε στη διοργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης Πανεπιστημιακού Θεάτρου Ολυμπίας. Από το 2002 ως το 2008 ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών για σχολεία στο σινέ Φιλίπ της Κυψέλης, την ευθύνη των οποίων είχε το Νεανικό Πλάνο. Αυτή τη στιγμή εργάζεται για την εκπόνηση και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Νεανικού Πλάνου.

 

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 154
Newsletter
Publicité