Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
5 mars 2018

Δράση ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία με θέμα «Οι κάλτσες της ελευθερίας »

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε δράση ευαισθητοποίησης  για το Περιβάλλον και την Αειφορία με θέμα:

«Οι κάλτσες της ελευθερίας »

 

images (1)

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των καθηγητών που αναλαμβάνουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, συνεργάζεται με  την  Διεύθυνση  Β΄/ θμιας Εκπ/σης  Β' Αθήνας για τη διοργάνωση δράσης ευαισθητοποίησης  για το Περιβάλλον και την Αειφορία με θέμα «Οι κάλτσες της ελευθερίας »  

Η δράση απευθύνεται στα Σχολεία του Τοπικού Θεματικού Δικτύου ''Προς ένα Αειφόρο Σχολείο: το Σχολείο μου'',  σε Σχολεία που ανήκουν στο Δίκτυο ''Νοιάζομαι και Δρω'', στις περιβαλλοντικές ομάδες όλων των Σχολείων της Διεύθυνσης  ή και σε ολόκληρες τάξεις που θα ήθελαν να πλαισιώσουν την δράση .

Προβληματική που οδήγησε στην ανάληψη δράσης:

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε όλα τα σπίτια υπάρχουν πολλά ζευγάρια κάλτσες που πετιούνται γιατί έχει χαθεί ή έχει αχρηστευτεί η μια κάλτσα εκ των δύο. Οι περισσότεροι όμως και κυρίως οι μαθητές μας αγνοούμε ,  το οικολογικό αποτύπωμα της '' άδικα πεταμένης γερής κάλτσας''. Οι κάλτσες αυτές είναι κυρίως κατασκευασμένες είτε από υγιεινό μεν , αλλά ακριβό και  υδροβόρο υλικό π.χ. βαμβάκι ή λινό, είτε από φτηνό συνθετικό και για την κατασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί φτηνή παιδική εργασία στον Τρίτο κόσμο.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας με μια δράση : οι γερές μονές κάλτσες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κανονικά και να φορεθούν με άλλη μονή γερή κάλτσα σύμφωνα με την αισθητική του μαθητή.

Αναμενόμενα οφέλη από την δράση:

Στοχεύουμε με την δράση αυτή στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών και στην δημιουργία του δικού μας αισθητικού κώδικα  φορώντας μαζί ανόμοιες κάλτσες ώστε  να δώσουμε παράλληλα χώρο στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στην φαντασία.

Επίσης στοχεύουμε:

 Να μάθουμε  σχετικά με   την προέλευση των καλτσών μας και με το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί, που πολλές φορές για να είναι φτηνό είναι συνθετικό και ανθυγιεινό. Λόγω του χαμηλού κόστους οι κάλτσες αγοράζονται αλλά και πετάγονται εύκολα και επιδεινώνεται  ο φαύλος κύκλος  της κατανάλωσης.  

 Να επεξεργαστούμε, να αμφισβητήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις  καταναλωτικές μας συνήθειες.

Να κατανοήσουμε ότι ο καθένας μας είναι το ίδιο πρόσωπο, έχει την ίδια εγγενή αξία, ανεξάρτητα από τα ρούχα του και την εμφάνιση του

Να αποδεχτούμε τον ''Αλλον ''στην διαφορετικότητά του.

Η δράση είναι εθελοντική και προαιρετική. Μόνο οι μαθητές που επιθυμούν θα πάρουν μέρος.

Φάσεις υλοποίησης :

α) Ζητούμε από τους μαθητές να έρχονται στο Σχολείο την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου φορώντας διαφορετικές κάλτσες. Μπορούν να φωτογραφίζουν μόνο τα πόδια και να αναρτούν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο στην ειδική κλειστή  ομάδα https://www.facebook.com/groups/1020437528095771/  ( μόνο τα μέλη της συγκεκριμένης δράσης θα έχουν πρόσβαση),  ή στις δικές σους προσωπικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , την ένδειξη @οικαλτσεςτηςελευθεριας ή #οικαλτσεςτηςελευθεριας.

β) Οι μαθητές καλούνται να γράψουν μικρές ιστορίες, στίχους, ή να δημιουργήσουν βιντεάκια, τραγούδια ή animation με τίτλο: ''Η ζωή χωρίς το ταίρι μου: μια μονή κάλτσα διηγείται''.

Οι παραγωγές μπορούν να γίνουν ένας ηλεκτρονικός τόμος στο τέλος της δράσης και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο με άδεια creative common.

H δράση έχει ήδη υλοποιηθεί από το γαλλικό Σχολείο BTSA Gestion Forestière de l’Iseta  #leschaussettesdelaliberté

Περισσότερες πληροφορίες στο συνημμένο έγγραφο.article13749

 

Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ιωάννα Ντίνου

 

 

 

 

                                                                           Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης

 

 

 

                                                                               Αθανάσιος Αλεξόπουλος

 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 089
Newsletter
Publicité