H Γ' Διεύθυνση Β/θμιας  δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής  σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αργυρούπολης και με τους Υπευθύνους Π.Ε. των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπ/σης Α΄, Β΄, Δ΄ Αθηνών, προγραμματίζει την πραγματοποίηση τριήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης των παραπάνω Δ/νσεων στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου 2017.

Θέμα του σεμιναρίου θα είναι: «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία: Διαχείριση φυσικών οικοσυστημάτων γειτονικών στις πόλεις, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και αειφορική ανάπτυξη» με υποθέματα α) Το νερό – η θάλασσα και β) Δασικές πυρκαγιές – πρόληψη, αντιμετώπιση, αποκατάσταση τοπίου.

Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε σαράντα δύο (42) εκπαιδευτικούς από τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθηνών (10-11 από κάθε Δ/νση). Σε περίπτωση που μια Δ/νση δεν συμπληρώνει τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχών, τα κενά θα συμπληρώνονται αναλογικά από αναπληρωματικούς εκπαιδευτικούς άλλων Δ/νσεων.

Θυμίζουμε ότι και φέτος συνεχίζεται και η λειτουργία των θεματικών δικτύων του ΚΠΕ Αργυρούπολης «Θάλασσα» και «Δασικές Πυρκαγιές-Αποκατάσταση Τοπίου.

Σε περίπτωση πληθώρας συμμετοχών θα δοθεί προτεραιότητα σε συναδέλφους που δεν έχουν παρακολουθήσει άλλο σεμινάριο στο ΚΠΕ Αργυρούπολης.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή  μέχρι την Κυριακή 8  Οκτωβρίου 2017 στην ηλεκτρονική φόρμα: https://goo.gl/forms/xGDyHpFAx7EtTfKn1 ( εάν δεν ανοίγει χρησιμοποιήστε φυλλομετρητή Chrome)

 

Η ημερομηνία είναι ανελαστική για τη διαδικασία έγκρισης του σεμιναρίου και των συμμετοχών από το Υπουργείο Παιδείας πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίησή του.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση συμμετοχής του Εκπαιδευτικού σημαίνει δεοντολογικά και ανάληψη υποχρέωσης συμμετοχής τόσο για την αποτελεσματική οργάνωση και υλοποίηση του σεμιναρίου αλλά και για τα οικονομικά του.

Σε όσους παρακολουθήσουν κανονικά το σεμινάριο θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι συμμετέχοντες επίσης θα πάρουν φάκελο με πρόγραμμα και γραφική ύλη. Το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ (www.kpea.gr).

Οι εργασίες του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αργυρούπολης (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες διδασκαλίας, εκπαιδευτικός κήπος) και στο πεδίο (Ακτή Αλίμου και πλαγιά Υμηττού στον Καρέα).

Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ (www.kpea.gr) για οδηγίες συγκοινωνιακής σύνδεσης και οδικής προσέλευσης στο ΚΠΕ Αργυρούπολης. Σημειώνουμε ότι λειτουργεί ο Σταθμός του Μετρό «ΑΛΙΜΟΣ» δύο δρόμους κάτω από το ΚΠΕ Αργυρούπολης που διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση των εκπαιδευτικών.

      Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:  Ιωάννα Ντίνου

                                                               

 

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης

 

 

Αθανάσιος Αλεξόπουλος

 

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Το Σεμινάριο θα έχει  συνολική διάρκεια είκοσι μίας  (21) διδακτικών ωρών.

 

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017:

16.45 - 21.20: Προσέλευση, εγγραφές, παραλαβή φακέλου με πρόγραμμα και γραφική ύλη. Αλληλογνωριμία. Γενικές εισηγήσεις. Συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες. Παρακολούθηση προγραμμάτων του ΚΠΕ στην τάξη σε δύο (2) ομάδες εκπαιδευτικών ανάλογα με την κατανομή ανά θέμα.

 

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017:

16.15 - 16.30: Προσέλευση

16:30 - 19:00: Συνέχεια της παρουσίασης των προγραμμάτων του ΚΠΕ  Αργυρούπολης στο πεδίο (μεταφορά με πούλμαν): στην ακτή του Αλίμου και στην πλαγιά του Υμηττού (Καρέας).

19.00 - 19.20: Διάλειμμα (προσφέρονται καφές, τσάι, αναψυκτικά, κέικ, κουλουράκια)

19.20 - 21.20: Παιδαγωγικά Εργαστήρια σχεδιασμού σχολικού προγράμματος σε δύο ομάδες με το συντονισμό των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Αργυρούπολης και των Υπευθύνων ΠΕ που θα συμμετέχουν

(επιλογή θέματος, στοχοθεσία, μεθοδολογία προσέγγισης, χρονοδιάγραμμα, συνεργασία με τον Υπεύθυνο, συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες, τα ΚΠΕ  και την τοπική κοινωνία, συγκρότηση ομάδων εργασίας, πηγές πληροφόρησης, συγκέντρωση και ταξινόμηση υλικού, επισκέψεις πεδίου, εργαστηριακές μετρήσεις, σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα, κριτική σύνθεση, τεχνικές παρουσίασης, αξιολόγηση, κ.α.).

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017:

09.00 - 11.30: Συνέχεια των Παιδαγωγικών Εργαστηρίων σχεδιασμού σχολικού προγράμματος, ολοκλήρωση των σχεδίων και της προετοιμασίας των παρουσιάσεών τους στην ολομέλεια.

11:30 - 11:50: Διάλειμμα (προσφέρεται καφές, αναψυκτικά, τσάι, κουλουράκια, κέικ).

11:50 - 14:00: Ημίωρες παρουσιάσεις των προτάσεων των Ομάδων Εργασίας των Παιδαγωγικών Εργαστηρίων

14:00 - 14:45: Διάλειμμα (προσφέρεται σάντουιτς και νερό)

14.45 - 15.05: Θεματικά δίκτυα: τα θεματικά δίκτυα του ΚΠΕ Αργυρούπολης και των Δ/νσεων Εκπ/σης της Αττικής

15:05 - 15:45: Συζήτηση  με τους Εκπαιδευτικούς – Αξιολόγηση του σεμιναρίου.

 

 

κατάλογος