Επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο με τίτλο

 «Μνήμη και λήθη: μαρτυρίες, τεκμήρια, λογοτεχνία».

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, 17:00-20:00, κτίριο του ΠΙΟΠ, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα

 

images

Η Γ΄ Διεύθυνση Δ.Ε. Αθήνας (δια των υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης),σε συνεργασία με τη Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας (δια των υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Μνήμη και λήθη: μαρτυρίες, τεκμήρια, λογοτεχνία»,  την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, και ώρες 17:00-20:00, για 50 εκπαιδευτικούς, στο κτίριο του ΠΙΟΠ, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα (χάρτης https://goo.gl/4QV4f3, πλησιέστεροι σταθμοί μετρό Σύνταγμα, Ακρόπολη).

 

Το σεμινάριο υλοποιείται στο  πλαίσιο  των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων. Μέσα από δυο εργαστήρια με βιωματικό χαρακτήρα επιχειρείται η αξιοποίηση ποικίλων τρόπων, τεκμηρίων και πηγών για την προσέγγιση της έννοιας της μνήμης. Οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν και τα δύο εργαστήρια.

 

Πρόγραμμα

 

17:00 – 17:15

«Προφορική ιστορία και μνήμη»

Δρ Βασιλική Σακκά, Ιστορικός, Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων 

 

17:20 – 18:30

1ος κύκλος  παράλληλων εργαστηρίων

 

 

  1. 1.     «..τα γρανάζια του ακόμη δουλεύουν»,διαδραστικό -συμμετοχικό θεατρικό δρώμενο

 

Κωνσταντής Ντίσιος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος

Τάσος Καρακύκλας, ηθοποιός, παιδαγωγός Θεάτρου

------------------------------

  1. 2.     «Πόλεις και Λογοτεχνία, μνήμες»

 

Δρ Αλεξάνδρα Τράντα,Αρχαιολόγος -Μουσειολόγος, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΠΙΟΠ

 

18:30-18:50

Διάλειμμα

 

18:50-20:00

2ος κύκλος  παράλληλων εργαστηρίων

Επανάληψη των εργαστηρίων

 

 

 

Περιγραφή εργαστηρίων

 

  1. 1.     «..τα γρανάζια του ακόμη δουλεύουν»

 

 Εμψυχωτές και συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι στο χρόνο, για να συνδιαμορφώσουν, με τη βοήθεια στοιχείων-σπαραγμάτων από το παρελθόν να το παζλ της ιστορίας δύο ανθρώπων. Σελίδες αλληλογραφίας, ημερολόγια, παλιές φωτογραφίες και αντικείμενα μετατρέπονται σε εργαλεία που κεντρίζουν και αφυπνίζουν τη μνήμη. Σε αυτό το ταξίδι, η ομάδα παρακινείται να συζητήσει, να προβληματιστεί, να χορέψει, να ανακαλύψει, να αναστοχαστεί δικές της ιστορίες, βιώματα και εμπειρίες, που τις καθόρισαν είτε προσωπικές επιλογές, είτε το "ποτάμι" της ιστορικής διαδικασίας. Στόχος είναι ο συνδυασμός συναισθηματικής εμπλοκής και νοητικής επεξεργασίας, να συμβάλει στην κατανόηση του εαυτού και του κόσμου που μας περιβάλλει ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινότητας.

 

  1. 2.     «Πόλεις και Λογοτεχνία, μνήμες»

Προσεγγίζονται πτυχές συγκεκριμένων πόλεων διαφορετικών εποχών, από τη σκοπιά ηρώων διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών και οικονομικών τάξεων, μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Παρουσιάζονται ποιήματα και πεζά, συνοδευόμενα από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Ακολουθεί άσκηση δημιουργικής γραφής.

  • Προτεραιότητα έχουν οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν προγράμματα πολιτιστικά ή περιβαλλοντικά σχετικής θεματολογίας. 
  • Για τη συμμετοχή σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αίτηση στην ηλ. διεύθυνση https://goo.gl/forms/GVNWVmi1KyOSgJ0D2  μέχρι την Τρίτη, 2 Μαΐου, 9.00 πμ.
  • Οι εκπαιδευτικοί θα πληροφορηθούν τη συμμετοχή τους  στα e- mail που θα έχουν δηλώσει στην παραπάνω ηλεκτρονική φόρμα , την Τρίτη, 2 Μαΐου, μετά τις 14:00.

 

Οι Υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 

 

 

Ιωάννα Δεκατρή – Ιωάννα Ντίνου

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

 

 

 

Αθανάσιος Αλεξόπουλος