Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
15 mars 2017

Πρόσκληση σε επιμορφωτικό διήμερο σεμινάριο στην Μονεμβάσια στις 1 και 2 Απριλίου 2017


H Διεύθυνση Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας Γ΄ Αθήνας και Δ’ Αθήνας , προτίθεται να οργανώσει επιμορφωτικό διήμερο σεμινάριο ( 12 διδακτικές ώρες)  στις 1 και 2 Απριλίου 2017 με θέμα:

«Περιβαλλοντικές διαδρομές από το χθες στο σήμερα: στα καλντερίμια μιας καστροπολιτείας και στο αειφόρο κτήμα “Κιβωτός Κορογώνα”»

κατάλογος

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τη φυσική δόμηση. Η προσέγγιση θα γίνει με τη μέθοδο του περιβαλλοντικού μονοπατιού και μεθοδολογικό εργαλείο τη μελέτη πεδίου.

Στην καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας θα γίνει μελέτη της οργάνωσης μιας βυζαντινής πολιτείας, της διάρθρωσης των οικιών σε σχέση με τον περιορισμένο χώρο καθώς και των υλικών δομής και μελέτη του συστήματος ύδρευσης – αποχέτευσης στο χθες και το σήμερα και των τρόπων εξοικονόμησης νερού στον άνυδρο βράχο της Μονεμβασιάς. Θα παρατηρήσουμε τη γεωμορφολογία του βράχου, τη χλωρίδα του και την ανθρώπινη παρέμβαση άρρηκτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον. Η ξενάγηση και η ενημέρωση θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μολάων.

Στο αειφόρο κτήμα “Κιβωτός Κορογώνα” θα γνωρίσουμε τεχνικές της φυσικής δόμησης, διαχείριση νερού (τουαλέτες, κουζίνα), φυσική περίφραξη, αρχές φυσικής καλλιέργειας, πρακτικές κομποστοποίησης, ένα μοντέλο σύγχρονης ζωής με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα που υπηρετεί την καινοτομία, αειφορική σύνδεση με τον τόπο και τα στοιχεία του. Επιπλέον, στο κτήμα θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Η Αλληλεγγύη στην Αειφορία & η Αειφορία στην Αλληλεγγύη» μέσα από συμμετοχικές δραστηριότητες.

Από την Δ/νσή μας θα συμμετάσχουν 15 εκπαιδευτικοί.

Οι εκπαιδευτικοί  που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα  https://tinyurl.com/goalm6c έως την Κυριακή 19/03/ 2017.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, οι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν τα έξοδα  μετακίνησης (με μισθωμένο λεωφορείο), διαμονής σε τοπικά ενοικιαζόμενα δωμάτια/ξενοδοχείο  και διατροφής. Η διαμονή θα γίνει στα ακόλουθα καταλύματα: Μπαλκόνι στη Μονεμβάσια, Κρητικός και Hotel Castro.

Ενδεικτικό κόστος: περίπου 55 με 60 ευρώ

 

Σας επισυνάπτουμε ενδεικτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου.

 

Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:  Ιωάννα Ντίνου

 

 
 

 

               Ο Διευθυντής Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας

 

                                                                                                 

     

Αθανάσιος Αλεξόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 01-04-2017

7.15π.μ.

Αφετηρία από το σήμα Ολυμπιακής (Βουλιαγμένης και Αλίμου) για τους εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Δ΄ Αθήνας

1η Στάση : Πλατεία Π. Φαλήρου 7.30 επίσης για τους εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Δ΄ Αθήνας

 

8.00π.μ.

2η Στάση στον Α/Β Βασιλόπουλο στο Χαϊδάρι (Λεωφ. Καβάλας- Παλατάκι) για επιβίβαση των εκπαιδευτικών των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Γ΄ Αθήνας

 

13:00μ.μ.

Άφιξη στην Μονεμβάσια – τακτοποίηση στα δωμάτια – γεύμα σε κοντινή ταβέρνα

 

17:00 – 20:00μ.μ.

  • Περιήγηση στο χώρο της Κάτω Πόλης. Μελέτη της οργάνωσης της πόλης, των δομικών υλικών, της διαχείρισης του νερού ( σύστημα ύδρευσης, αποχέτευσης, χαμάμ).
  • Επίσκεψη στην Πάνω Πόλη. (Μελέτη δεξαμενών, χλωρίδας του βράχου)

 

20:00μ.μ.

Ελεύθερο βράδυ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 02-04-2017

09:30 – 11:00π.μ.

Γνωριμία με το εγχείρημα της  «Κιβωτού Κορογώνα» (περιήγηση στο κτήματα, παρουσίαση εικόνων και συζήτηση): ηλιακή ενέργεια, επαναχρησιμοποίηση νερού, συλλογή βρόχινου νερού, τουαλέτες κομπόστ, φυσική καλλιέργεια, φυσικά όρια κτήματος, τεχνικές φυσικής δόμησης, ζωντάνεμα εδάφους, σεβασμός χλωρίδας και πανίδας, ειρηνική τροφή, υποστήριξη βιοποικιλότητας, πρακτικές δημιουργίες με ντόπια & φυσικά υλικά, προϊόντα Κιβωτού, ολιστική μάθηση, εθελοντισμός στην «Κιβωτό Κορογώνα», διεθνή δίκτυα

 

11:00π.μ. – 12:30μ.μ.

Εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες ενηλίκων (Παιχνίδι γνωριμίας, Αειφορία & Συλλογική Νοημοσύνη, Αειφορία & Θετικότητα, Αειφορία & Ειρήνευση) από την  Μαρία Α. Αγγελή και τον Αλέξανδρο Pfaff

 

12:30 - 13:00μ.μ.

Διάλειμμα, κέρασμα από την «Κιβωτό Κορογώνα»

 

13:00 – 13:30μ.μ.

Κλείσιμο της επίσκεψης/εμπειρίας της «Κιβωτού Κορογώνα» με περπάτημα στο κτήμα & επιπλέον διευκρινίσεις, ερωτήσεις στους οικοδεσπότες, την Μαρία Α. Αγγελή και τον Αλέξανδρο Pfaff

 

13:30 – 14:30μ.μ.

Γεύμα σε  γειτονική, παραθαλάσσια ταβέρνα

14:30 – 16:30μ.μ.

Άφιξη στην Πλύτρα. Ενημέρωση και ξενάγηση στον χώρο από τον κο Ευάγγελο Βλαχάκη, φωτογράφο, παιδαγωγό και κάτοικο της Πλύτρας. Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να καβαλήσουν ποδήλατα της «Ποδηλατοπαρέας» στην Πλύτρα και να απολαύσουν σημεία του τόπου. Τα ποδήλατα είναι 10 και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τη βόλτα του σε ομάδες των 10 εναλλάξ, βιώνοντας την Πλύτρα, το επίνειο του Ασωπού.

 

16:30μ.μ.

Αναχώρηση για Αθήνα

 

21:30μ.μ.

Άφιξη στην Αθήνα

 

Υ.Γ. Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί της Δ/νσης Δ΄ Αθήνας να βρίσκονται στο σημείο αφετηρίας στις 7:00 π.μ. και οι εκπαιδευτικοί των Διευθύνσεων Γ΄ Αθήνας στις 7:45 π.μ., ώστε να τηρηθεί το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

 

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 156
Newsletter
Publicité