Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
16 octobre 2013

Προγράμματα ΚΠΕ Αργυρούπολης

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Λειτουργεί από το 1995 σε κτίριο με δεκαοκτώ καλά εξοπλισμένες αίθουσες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, διοίκησης, φιλοξενίας και βοηθητικών χρήσεων, συνολικής έκτασης 1700 τ.μ. που προσέφερε ο Δήμος Αργυρούπολης στο Υπουργείο Παιδείας. Βρίσκεται στα σύνορα Αργυρούπολης-Αλίμου-Ηλιούπολης πολύ κοντά στον Υμηττό, στο ρέμα Γερουλάνου και στο Σαρωνικό. Η θέση του προσφέρει άμεση προσβασιμότητα στο μαθητικό-εκπαιδευτικό δυναμικό της Αττικής, δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών με πολλά επιστημονικά ιδρύματα και άλλους φορείς και ταυτόχρονα κοντινά πεδία για ανάπτυξη δράσεων πεδίου.
    Χρηματοδοτείται από το Υ.ΠΑΙ.Θ., το Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ-ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Οι εκπαιδευτικοί του έχουν αυξημένα προσόντα σε σχέση με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ).
    Προσφέρει εννιά εκπαιδευτικά προγράμματα τριμερούς ανάπτυξης με εφαρμογές των βασικών αρχών της ΠΕ για μαθητές: "Το δάσος-το περιαστικό πράσινο", "Γνωριμία με το Δάσος", "Το νερό-τα ρέματα", "Δασικές πυρκαγιές: αιτία, πρόληψη,αποκατάσταση τοπίου", "Το νερό-η θάλασσα", "Μια μέρα στην ακροθαλασσιά", "Επικονίαση σε φρυγανικά οικοσυστήματα", "Κυκλοφοριακό - ατμοσφαιρική ρύπανση", "Ενέργεια - εξοικονόμηση στο σχολείο, στο σπίτι, στην πόλη". Τα παραπάνω προγράμματα τα έχουν παρακολουθήσει έως σήμερα περίπου 82.000 μαθητές.
    Οργανώνει και υλοποιεί πολυήμερα επιμορφωτικά σεμινάρια τριών επιπέδων για εκπαιδευτικούς, με γενικό-θεωρητικό και πρακτικό-παιδαγωγικό μέρος. Τα 98 του σεμινάρια έχουν παρακολουθήσει 6.720 εκπαιδευτικοί. Επίσης πραγματοποιούνται ημερίδες ειδικού ενδιαφέροντος (μέχρι σήμερα 205) στα πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης.
    Το ξεκίνημα στα θεματικά δίκτυα έγινε με περιφερειακά στην Αττική ("Ρέματα της Αττικής" 1996, "Δασικές Πυρκαγιές- Αποκατάσταση τοπίου" 1998, "Αέρας-Υγεία" και "Ακτές του Σαρωνικού" 1999). Ακολούθησαν τα εθνικά δίκτυα "Η Θάλασσα" (1999) και "Βιώσιμες πόλεις- ποιότητα ζωής" (2001). Σήμερα λειτουργούν το Εθνικό θεματικό δίκτυο "Η Θάλασσα" και το Περιφερειακό θεματικό δίκτυο: "Δασικές Πυρκαγιές - Αποκατάσταση τοπίου".
    Στις διεθνείς του συνεργασίες καταγράφονται εκπαιδευτικά προγράμματα και διεθνές συνέδριο με το ΚΠΕ Στοκχόλμης, το πρόγραμμα διασχολικών συμπράξεων Ελλάδας-Κύπρου «Χρυσοπράσινο Φύλλο» με 38 σχολεία κάθε διετία, το ελληνογαλλοαγγλικό δίκτυο 100 σχολείων "Air sante" με σεμινάριο στην Αργυρούπολη, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης-Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού "Βιολογικοί δείκτες στην Β/θμια Εκπ/ση" με το συντονισμό του Πανεπιστημίου της Γάνδης και σεμινάριο 60 εκπαιδευτικών στο ΚΠΕ, το πρόγραμμα "Ρέματα και Θάλασσες" Δήμων και σχολείων του Nykoping της Σουηδίας και του Αλίμου, το πρόγραμμα "Βόσπορος" με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και η επιστημονική συνάντηση για τη μεταπυρική διαχείριση COST meeting της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    Έχουν παραχθεί τεύχη εκπαιδευτικού υλικού για όλες τις δράσεις και έχουν αναπτυχθεί πολλές συνεργασίες για θέματα διαχείρισης τοπικού περιβάλλοντος.
    Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στο ΚΠΕ Αργυρούπολης στεγάστηκε και λειτούργησε για 14 μήνες το Συντονιστικό Κέντρο ΠΕ του ΥΠΕΠΘ, όπως και ότι για μεγάλο διάστημα λειτούργησε ως πρότυπο τόσο από άποψη υποδομών και εξοπλισμών όσο και από άποψη οργάνωσης και ανάπτυξης δράσεων για άλλα ΚΠΕ της χώρας και ενδιαφερόμενους φορείς.

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 154
Newsletter
Publicité