Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
11 octobre 2013

«Ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά, επιμορφωτικά και άλλα προγράμματα του ΚΠΕ Αργυρούπολης κατά τη σχολική χρονιά 2013 - 14».

: «Ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά, επιμορφωτικά και άλλα προγράμματα του ΚΠΕ Αργυρούπολης κατά τη σχολική χρονιά 2013 - 14».

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης συνεχίζει για δέκατη ένατη χρονιά τη λειτουργία του. Η χρονιά αυτή επηρεάζεται από τη βαθειά οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και τις αρνητικές της συνέπειες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Προβλήματα όπως ο μικρός αριθμός του εκπαιδευτικού δυναμικού του ΚΠΕ σε σχέση με τον αριθμό των Σχολείων της Αττικής, η χαμηλή χρηματοδότηση, οι γραφειοκρατικές δυσκολίες στις διαδικασίες έγκρισης μετακινήσεων σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης, κ.ά. εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα θετικά της νέας χρονιάς είναι η κανονική λειτουργία του νέου ΚΠΕ στην Ελευσίνα και η λειτουργία του Σταθμού Μετρό «Άλιμος» δύο τετράγωνα κάτω από το Κέντρο.

Σας ενημερώνουμε ότι οι δράσεις στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε φέτος είναι οι παρακάτω:

 

Α. Εκπαιδευτικά προγράμματα: Τα θέματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας είναι:

α) «Το Δάσος – το περιαστικό πράσινο» (για Γ’, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)

β) «Γνωριμία με το δάσος» (για Νηπιαγωγεία, Α΄ & Β΄ Δημοτικού)

γ) «Το νερό – τα ρέματα» (για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)

δ), «Δασικές πυρκαγιές – αποκατάσταση τοπίου» (για Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)

ε) «Η θάλασσα» (για Γ’, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)

στ) «Μια μέρα στην ακροθαλασσιά» (για Νηπιαγωγεία, Α΄ & Β΄ Δημοτικού)

ζ) «Το κυκλοφοριακό – η ατμοσφαιρική ρύπανση» (για Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια)

η) «Επικονίαση σε φρυγανικά οικοσυστήματα» (για Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια) και

θ) «Ενέργεια – εξοικονόμηση στο σχολείο, στο σπίτι, στον τόπο μας» (για Ε΄, ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια).

Τα προγράμματα διαρκούν από τις 8.20 έως 13.50 και απευθύνονται σε σχολικές ομάδες έως 30 μαθητών/τριών ανά ομάδα. Περιλαμβάνουν εισαγωγή σε ολομέλεια, εργασία σε ομάδες, εργασία στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια καθώς και επισκέψεις πεδίου (στο βουνό, στο ρέμα, στην ακτή, στη γειτονιά κ.ο.κ.). Ο προγραμματισμός των εκπαιδευτικών επισκέψεων των περιβαλλοντικών μαθητικών ομάδων Σχολείων γίνεται σε συνεργασία με τους Υπευθύνους ΠΕ των οικείων Διευθύνσεων προς τους οποίους πρέπει να απευθύνονται τα Σχολεία. Προτεραιότητα έχουν μαθητικές ομάδες που υλοποιούν με το συντονισμό εκπαιδευτικών πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Σχολείο τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας ένας τουλάχιστον συνοδός εκπαιδευτικός πρέπει να έχει επιμορφωθεί στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Προτεραιότητα έχουν τα Σχολεία του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης και τα Σχολεία που συνεργάζονται με το ΚΠΕ στα θεματικά του Δίκτυα («Χρυσοπράσινο Φύλλο», «Η Θάλασσα», «Δασικές Πυρκαγιές»).

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί των σχολικών ομάδων συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν την ευθύνη της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών, όσο και της καλής τους συμπεριφοράς και κατά τη μετακίνηση και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος στους χώρους του ΚΠΕ και στο πεδίο. Επειδή δεν διαθέτουμε κυλικείο οι μαθητές συνήθως φέρνουν μαζί τους κολατσιό για το διάλειμμα (βέβαια προσφέρουμε και εμείς ένα μικρό κέρασμα). Η σχολική μονάδα πρέπει να τηρεί τους όρους που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για εκπαιδευτικές επισκέψεις σε  ΚΠΕ.

Καλό είναι κάθε Σχολείο να προετοιμάζει την εκπαιδευτική επίσκεψη (έγκριση, μετακίνηση με πούλμαν, ενημέρωση γονέων, κλπ) προκειμένου να πραγματοποιείται κατά το δυνατόν εντός των χρονικών πλαισίων που προαναφέρθηκαν ώστε να υλοποιείται το πρόγραμμα των 7 διδακτικών ωρών με βάση τις οποίες έχει σχεδιαστεί. Σε ηλεκτρονική επικοινωνία μετά το κλείσιμο της ημερομηνίας επίσκεψης, το ΚΠΕ θα αποστέλλει λεπτομερείς οδηγίες περιεχομένου, μεθοδολογίας, πρόσβασης κλπ.

 

Β. Επιμορφωτικά σεμινάρια - ημερίδες: Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν με σχετικές προσκλήσεις που θα φθάσουν στα Σχολεία τους από τις οικείες Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.  Τα σεμινάριά μας έχουν γενικό θεωρητικό μέρος και πρακτικό-παιδαγωγικό μέρος με βάρος σε ανάπτυξη προγράμματος σύμφωνα με τις παιδαγωγικές αρχές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην τάξη, στο πεδίο και στο εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί την τελευταία μέρα σχεδιάζουν σε ομάδες σχολικό πρόγραμμα Π.Ε. και το παρουσιάζουν στην ολομέλεια.

Επίσης πραγματοποιούνται Ημερίδες Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς, που είναι ανοικτές σε πολίτες, γονείς, εργαζομένους, φοιτητές κ.ά.

 

Γ. Θεματικά Δίκτυα: Θα συνεχιστεί, η λειτουργία των εξής θεματικών δικτύων του ΚΠΕ: «Δασικές Πυρκαγιές - Αποκατάσταση τοπίου» (Περιφερειακό δίκτυο) «Η Θάλασσα» (Εθνικό δίκτυο). Στα δίκτυα οι σχολικές ομάδες επωφελούνται από τις δυνατότητες επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλα Σχολεία και από την οργανωμένη επιστημονική και παιδαγωγική στήριξη που προσφέρουν το ΚΠΕ και οι συνεργαζόμενοι φορείς (ΑΕΙ, άλλα ΚΠΕ, Δήμοι, Υπεύθυνοι ΠΕ, Κυβερνητικοί και μη Κυβερνητικοί φορείς κ.λ.π.). Η μόνη πρόσθετη υποχρέωση είναι να στείλουν κάποιο υλικό για ανάρτηση στην ιστοσελίδα στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Το Κέντρο μας επίσης συμμετέχει και σε θεματικά δίκτυα άλλων φορέων όπως «Η ενέργεια» του ΚΠΕ Μουζακίου, «Μείωση Απορριμμάτων» της Δ΄ Δ/νσης Β/θμιας Αθηνών. 

 

Δ. Διεθνείς Συνεργασίες: Θα συνεχιστεί, το Διεθνές πρόγραμμα Ελλάδας – Κύπρου «Χρυσοπράσινο Φύλλο» για την Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση. Στην περσινή συνάντηση της Λευκωσίας, συμφωνήθηκε πλαίσιο περιορισμού δαπανών και προτεραιότητα για συμμετοχή στη νέα περίοδο στα Σχολεία που ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

 

Ε. Εκπαιδευτικό Υλικό: Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΚΠΕ έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ (www.kpea.gr). Το ΚΠΕ παρέχει και περιορισμένο αριθμό έντυπων φυλλαδίων. Επίσης στο Κέντρο λειτουργούν βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί για τη στήριξη των προγραμμάτων και των δράσεων τους με προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία για ραντεβού.

 

ΣΤ. Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης: Θα συνεχιστούν τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του ΚΠΕ με αποδέκτες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε Υπηρεσίες του Δήμου μας, γονείς, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, μεταπτυχιακούς φοιτητές, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΑΕΙ, μέλη Συλλόγων, τρίτη ηλικία κλπ. Άλλωστε όλα τα προγράμματα των ΚΠΕ εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας.

 

Σε όλα τα προγράμματα του Κέντρου εφαρμόζονται οι αρχές της διεπιστημονικής θεώρησης, της βιωματικής προσέγγισης, του ανοίγματος του Σχολείου στην κοινωνία, της ομαδικής εργασίας, της ανάπτυξης δημοκρατικού διαλόγου, της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης και του περάσματος από τα λόγια στις πράξεις.

 

Οι δράσεις του ΚΠΕ Αργυρούπολης χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους. Τα ποσά που προβλέπονται για το Κέντρο μας είναι περιορισμένα και στα όρια της χρηματοδότησης των ΚΠΕ όλης της χώρας. Η λειτουργία του Κέντρου στηρίζεται και από το Υπουργείο Παιδείας και από το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

 

Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει προσφέρει της υπηρεσίες του σε 140.000 μαθητές/-τριες και σε 13.300 εκπαιδευτικούς (συμπεριλαμβανομένων των θεματικών δικτύων). Ελάτε να συνεργαστούμε μικροί και μεγάλοι για τη δημιουργία γνωστικών και αξιακών προϋποθέσεων που απαιτούνται για την ενεργοποίηση τους στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της αειφορικής ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής.

 

Όλοι οι συνάδελφοι του ΚΠΕ (Γιώργος Φαραγγιτάκης, Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, Αφροδίτη Κατσιγιάννη, Μιχάλης Φωτιάδης, Βασίλης Κωνσταντινίδης, Μαρία Δρακοπούλου) σας εύχονται ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

 

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ

 

 

 

Γιώργος Φαραγγιτάκης

 

                                                                                   

 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 154
Newsletter
Publicité